[one-half] [hr-invisible-small /] +38111 2318464 | inbox@dentin.rs [/one-half] [one-half class="alignright" last] [social/] [/one-half]
bclose

Najbolja četkica i pasta za zube

Najčešće pitanje koje nam pacijenti postavljaju je „Koja je najbolja pasta i četkica za zube?“ Odgovor je kratak i jednostavan:  Činjenica je da ne postoje ni najbolja četkica ni najbolja pasta za zube. Mi se trudimo da svakog pacijenta upoznamo sa svim detaljima oralne higijene kako bi ispravno vodio računa o svojim zubima, i da bi ispravno odabrao četkicu i pastu za zube koje mu odgovaraju (i ne gubio vreme u traženju „najbolje“)

Kako izabrati četkicu za zube?

Kada birate vašu četkicu ono na šta treba da obratite pažnju je sledeće: četkice se dele na S (soft-meka), M (medium-srednje tvrda) i H (hard-tvda) u zavisnosti od čvrstoće vlakana. Birajte uvek M četkicu osim ako vam stomatolog nije preporučio drugu. Bitnije od proizvođača četkice je kako tu četkicu koristite, tj. da li ste savladali tehniku pravilnog pranja zuba. Ukoliko niste sigurni da li pravilno perete zube, zamolite stomatologa da vas obuči. Takođe je jako bitno da zube vremenski perete duže od tri minuta, svakog dana, najmanje dva puta dnevno, minimum ujutru i uveče. Ukoliko ste u mogućnosti da zube perete posle svakog obroka, bilo bi poželjno. Svojom četkicom i pravilnom tehnikom pranja, vi očistite oko 60% površina zuba. Zato je jako bitno da sem četkice za zube koristite interdentalni konac ili/i interdentalne četkice. Pravilna upotreba jednog i drugog je jako bitna i tome vas takođe može obučiti stomatolog. Ukoliko imate protetske nadoknade u ustima (mostove), dobro je koristiti i „water pik“ ili tuš za desni. Sredstva za ispiranje usta su takođe poželjna. Možete koristiti električnu četkicu za zube, ali bi bilo dobro da običnu ne izbacite iz upotrebe. Kombinujte. Takođe je jako bitno da svoju četkicu menjate na par meseci.

Koju pastu za zube da izaberem?

Pasta je pomoćno sredstvo za pranje zuba i ukoliko ne koristite nikakvu pastu, a pravilno i redovno četkate zube, ništa se neće desiti… Zvuči suludo, ali istinito. Pasta pomaže da se lakše zubi operu, pasta može da pomogne kod osetljivih zuba (Sensodyne F, recimo) ali pasta sama po sebi ne može da napravi čudotvorno čišćenje.  Postoje paste koje imaju terapijsko delovanje, pa recimo posle redovnog čišćenja kod stomatologa, plus redovnog pranja istom kod kuće, sprečavate neka potencijalna oboljenja desni, ali ta ista pasta sama po sebi ne može da izleči ni jedno stanje desni ukoliko vi niste prethodno otišli kod stomatologa da vam on ukloni uzrok problema.

Dakle, čudotvorna pasta ne postoji. Savet koji sam ja dobila od svog profesora i koji koristim je da sam deci uključila pastu za odrasle onog trenutka kada su naučili da ispljunu. Oni peru zube pastom za odrasle, ona ima 1500ppm fluora i time zube lokalno štitimo. Ali, tu pastu nikako ne treba da uključite ukoliko niste sigurni da je vaše dete neće gutati, nego će lepo ispljunuti nakon trljanja.

Zaključak cele ove priče je da:

  • ukoliko idete na redovne kontrole i čićenje zuba kod stomatologa,
  • i ukoliko redovno, pravilno održavate higijenu usta i zuba,

…uradili ste sve što je u vašoj moći. To ne znači da se nećemo družiti i da se zubi neće kvariti, ali definitivno znači da će bilo koji problem moći da se reši mnogo brže i lakše.

About "Aleksandra Sibinović"

No Comments

Post a Comment